• SERVICII TEHNICE
  • FAQ
  • INFORMATII TEHNICE
Cum este posibil să aflăm dacă uleiul de motor trebuie inlocuit?
Pentru a înțelege cu siguranță dacă uleiul de motor trebuie schimbat, uleiul trebuie analizat fizic și chimic în condiții de laborator. 

Ce înseamnă dacă uleiul folosit într-un motor devine negru?
Una dintre sarcinile uleiului de motor este menținerea sistemelor curate. Un ulei de motor de calitate încorporează particule de funingine în motor după separarea lor și împiedică să se lipească pe suprafețele metalice datorită aditivilor de detergent-dispersant din conținutul său. Curăță eficient particulele de funingine aderente pe suprafețele metalice cu un agent de curățare. Prin urmare, uleiul de motor devine murdar și culoarea sa devine neagra. Dacă uleiul de motor este murdar, își face treaba bine.

Schimbarea uleiului la un nr. de km se face în funcție de tipul de ulei de motor?
În multe privințe, uleiurile sintetice au proprietăți superioare decât uleiurile minerale. Interval de schimb extins este unul dintre ele. Comparativ cu uleiurile minerale, uleiurile sintetice, ca principiu general, se poate spune că au intervale mai bune de schimb. Cu toate acestea, intervalele de schimbare a uleiului sunt determinate de producătorii de vehicule (OEM) după o serie de teste. Respectarea acestor intervale de schimbare a uleiului este cea mai bună în ceea ce privește sănătatea echipamentului.


Ce iti vine în minte când vine vorba de vâscozitate?
Vâscozitatea este rezistența fluidelor împotriva curgerii. O peliculă de ulei se formează între cele două suprafețe sub presiune cu vâscozitate, iar piesele de sistem sunt prevăzute pentru a funcționa timp îndelungat fără abraziune.

Care este scopul lubrifierii?
Scopul lubrifierii este de a reduce frecarea prin separarea a două suprafețe, pentru a ușura mișcarea prin suprafețele de lubrifiere, a face răcire, a minimiza uzura și a evita coroziunea prin generarea de film pe suprafață.

De ce sunt mai scumpe uleiurile sintetice?
Uleiurile sintetice sunt produse prin procese foarte complexe, cu tehnologie avansată, costă mai mare decât uleiurile minerale. Aceasta influențează prețul produsului.

Ce înseamnă GL-5 pe pachetele de ulei pentru angrenaje?
Este clasificarea API folosită pentru uleiurile de transmisie. Ulei care conține aditivi pentru a echilibra presiunea excesivă și încărcarea pulsată pentru diferențialele tip angrenaj hipoid care funcționează în condiții grele și care îndeplinește specificațiile MIL-L-2105. În GL-5, există mai mulți aditivi de suprapresiune și este utilizat în general în condiții de muncă grele. Dacă nu se specifică altfel, GL-5 nu trebuie utilizat în locurile în care GL-4 este recomandat. Deoarece sulful în aditiv de suprapresiune care este prezent excesiv în GL-5 corodează metalele galbene.

Ce este clasificarea SAE a vâscozității lubrifiantului pentru angrenaje auto?
Asociația Inginerilor de Autovehicule (SAE) clasifică uleiurile pentru angrenaje în funcție de valorile lor de vâscozitate cinematică la 100 ° C și pompabilitatea lor la temperaturi scăzute. De exemplu, SAE 80W-90 într-un ulei de angrenaj auto '90' descrie vâscozitatea cinematică a acestui ulei de viteze la 100 ° C. Pe măsură ce acest număr crește uleiul se îngroașă, dacă numărul scade uleiul devine mai subtire. Vâscozitatea cinematică a uleiului de viteze „90” la 100 ° C este cuprinsă între 13,50 și 18,50 cST, în timp ce vâscozitatea cinematică a uleiului de transmisie „140” la 100 ° C trebuie să fie cuprinsă între 24,00 și 32,50 cST. Numărul din stânga W (iarna) determină performanța uleiului de viteze la temperaturi scăzute. Temperatura de pompare a uleiului de viteze „80W” este de -26 ° C în timp ce temperatura de pompare a uleiului de viteze „75W” este de -40 ° C.

Care este diferența dintre uleiul sintetic și uleiul mineral?
Uleiurile pe bază de sinteză sunt uleiuri produse cu metode chimice. Sunt produse pentru a lubrifia în aplicații în care uleiurile minerale obținute în mod tradițional nu pot fi suficiente. Uleiurile pe bază de sinteză oferă o protecție superioară la temperaturi mai ridicate decât mineralele, curgerea mai ușoară și pompabilitatea la temperaturi scăzute, o rezistență mai stabilă a filmului sub presiune extremă și un interval de schimb mai lung în condiții dificile de operare. 

Care sunt condițiile pentru a depozita si pastra unsoarea?
Unsorile se pot scurge în timpul depozitării, iar uleiul de bază tinde să oscileze. Rata de scurgere a uleiului va crește în timp și va varia în funcție de temperatura de depozitare. În mod ideal, unsoarea trebuie păstrată într-un interior rece și uscat, iar temperatura ambiantă nu trebuie să depășească 30 ° C și nu trebuie să fie mai mică de 0 ° C. Unsoarea trebuie să fie protejată de praf, murdărie, umiditate sau apa de ploaie și de lumina directă a soarelui.

Unde folosim unsoarea?
În locurile în care nu este posibilă lubrifierea cu ulei sau  atunci când vehiculele și echipamentele comerciale necesită un lubrifiant rezistent, dens și capabil să creeze un strat de protecție între piesele mobile, de obicei se recomandă o unsoare.

De ce trebuie utilizat un lichid antigel în cele patru sezoane?
Antigel protejează impotriva inghetului si protezeza motorul, furtunurile, garniturile și cilindrilor împotriva coroziunii. Prin urmare, trebuie utilizat în 4 sezoane. 
- Prezintă rezistență la îngheț în timpul iernii, în timp ce prezintă rezistență la supraîncălzire vara. 
- Antigelul trebuie amestecată cu apă pură. 50/50 amestec de apă și antigel este cel mai potrivit amestec. 
În acest fel, punctul de îngheț poate fi coborât la -38 ° C


DUBHE ROMANIA - unic importator si distribuitor al brandului Opet in Romania.
anpc-sal.png
anpc-sol.png