Clasificarea API determină calitatea uleiului, experimentând cu el în motor. În timpul acestor încercări, pot fi testate pereții cilindrilor, inelele pistonului, lagărele și mecanismul de distribuție a gazelor, formarea și curățenia, arsurile și depunerile, deteriorarea suprafeței și creșterea acidității uleiului.
Această clasificare împarte uleiurile de motor în două grupe care sunt marcate cu literele: S - ulei pentru motoare pe benzină și C - ulei pentru motoare diesel. A doua literă suplimentară (de exemplu, SJ, SL sau CG, CH) se referă la clasa calitativă. Cu cât este mai mare cu atât este mai departe litera in alfabet).
De exemplu, uleiul din Clasa SL are o performanță mai bună decât SJ. Uleiurile universale sunt marcate cu simboluri generale, de exemplu: SL / CF
Pentru motoare pe banzina:
- SA - Nu conţine aditivi. Nu este adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1930. Utilizarea în motoare mai moderne poate cauza performanţe nesatisfăcătoare sau poate dăuna echipamentelor.
- SB - Nu este adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1951. Utilizarea în motoare mai moderne poate cauza performanţe nesatisfăcătoare sau poate dăuna echipamentelor.
- SC - Nu este adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1967. Utilizarea în motoare mai moderne poate cauza performanţe nesatisfăcătoare sau poate dăuna echipamentelor.
- SD - Nu este adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1971. Utilizarea în motoare mai moderne poate cauza performanţe nesatisfăcătoare sau poate dăuna echipamentelor.
- SE - adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1979.
- SF - Nu este adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1988. S-ar putea să nu asigure o protecţie adecvată împotriva acumulării de depuneri în motor.
- SG - Nu este adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1993. S-ar putea să nu asigure o protecţie adecvată împotriva acumulării de depuneri în motor, împotriva oxidării sau a uzurii.
- SH - Nu este adecvat pentru utilizare în majoritatea motoarelor de autovehicule pe benzină construite după 1996. S-ar putea să nu asigure o protecţie adecvată împotriva acumulării de depuneri în motor, împotriva oxidării sau a uzurii.
- SJ - Pentru motoarele autovehiculelor fabricate în 2001 şi mai vechi.
- SL - Pentru motoarele autovehiculelor fabricate în 2004 şi mai vechi.
- SM - Pentru motoarele autovehiculelor fabricate în 2010 şi mai vechi.
- SN - Introdusă în octombrie 2010, uleiurile din această categorie sunt concepute pentru a oferi o protecţie îmbunătățită a pistoanelor la temperaturi ridicate, prin limitarea depunerilor si compatibilitatea cu sistemele de etanșare. Categoria API SN care asigura si conditii de economie de carburant (API SN-RC) este adecvat pentru ILSAC GF-5 si asigura protecția turbosuflantei, compatibilitatea sistemului de control a emisiilor și protecția motoarelor care funcționează pe combustibili conținând etanol până la 85% (E85).
Pentru motoare diesel:
- CA - până la CE inclusiv nu mai este valabilă;
- CF - 4 - a înlocuit CE de la 1990 cu un consum redus de ulei și cilindri mai curați;
- CF - 2 - din 1994; pentru motoarele diesel în doi timpi;
- CG - 4 - a înlocuit CE, CE și CF-4 din 1994; pentru motoarele diesel la care se aplică cerințe mai riguroase de poluare;
- CH - 4 - a înlocuit CE, CE și CF-4 din 1994; pentru motoarele diesel la care se aplică cerințe mai riguroase de poluare;
- CI - 4 - prezentat în 2002; pentru motoare diesel cu cerințe foarte riguroase de poluare; în special pentru motoare care utilizează un sistem suplimentar de recirculare a gazelor de eșapament (EGR);
- CI - 4 PLUS - prezentat în 2004; depășește cerințele pentru uleiul CI;
- CJ - 4 - a intrat în vigoare în 2006; recomandată pentru utilizarea în cele mai noi motoare diesel cu încărcătură scăzută, cu conținut scăzut de sulf, compatibil atât cu filtre de particule diesel (DPF), cât și cu EGR.
- CK - 4 a intrat în vigoare în 2017 si depășesc criteriile de performanță precedente. Aceste uleiuri sunt formulate pentru utilizare în toate aplicațiile cu combustibili diesel cu un conținut de sulf de până la 500 ppm. Cu toate acestea, utilizarea acestor uleiuri cu mai mult de 15 ppm sulf combustibil poate afecta durabilitatea sistemului de post-tratare a evacuărilor și / sau intervalul de scurgere a uleiului. Uleiurile API CK-4 sunt deosebit de eficiente în susținerea durabilității sistemului de control al emisiilor, în care sunt utilizate filtre de particule și alte sisteme avansate de post-tratare.
- FA - 4 pentru clasificarea uleiurilor XW30 pentru viitoarea generatie de motoare HTHS (temperatură ridicată la forfecare ridicată) vâscozitate de 2.9cP-3.2cP pentru a ajuta la reducerea emisiilor, FA-4 indeplineste reglementariile GHG 2017. Uleiurile API FA-4 nu sunt nici interschimbabile, nici compatibile cu API CK-4, CJ-4, CI-4 cu uleiuri CI-4 PLUS, CI-4 și CH-4.
Un ulei de calitate superioară decât cel recomandat de producător poate fi utilizat în toate motoarele în patru timpi, deoarece un ulei de calitate superioară asigură o mai bună protecție a elementelor motorului. Este necesar să se țină seama de recomandările producătorului atunci când se selectează un ulei pentru motoare diesel în doi timpi.